Posljednjih tjedana u lavićima se brojalo. Učili smo prepoznavati brojeve do deset kroz razne igre.

Većina predškolaca, pa i mlađe djece pokazuje interes za brojeve. Najdraža igra u grupi je „Tombula“. Djeca s veseljem sjedaju za stol, uzimaju kartice s brojevima, poklapaju izvučene brojeve, a naravno da i pobjednika čeka slatka nagrada.
Djeca su napravila pizzu brojalicu od kartondskih tanjura. Izrezujući kružiće koje su lijepili na svaki cut, te upisivajući brojeve. Izradili smo još nekoliko igara na temu brojeva, dopmino, utrka automobila po matematičkoj pisti, ćovječe ne ljuti se, slike s brojevima na magnetnoj podlozi. Sve su to igre koje smo igrali, te tako utjecali na kognitivni razvoj djece.

U brojke idu i slova pa osim radnih listova za predškolarce, bavimo se i slaganjem slova u riječi, uz sličice koje su zadane. Većina djece prepoznaje slova, a i pomažu jedni drugima. Koristimo i stol na podlošku po kojoj djeca po modelu pišu svojim prstima te tako vježbaju motoriku.

Postavljajući pravila igre, djeca u skupini uče socijalne vještine, razvijaju suradnju s vršnjacima, vježbaju strpljenje, dijeljenje s drugima te pomaganje.
Nakon dugo, dugo vremena posjetili smo Gradsko kazalište lutaka u Rijeci. Djeca su s veseljem pogledala predstavu „Nove zgode Vande Lavande“. Več se veselimo ponovnom odlasku.
Uoči Velikog tjedna u dvorištu vrtića upriličili smo humanitarnu izložbu dječjih radova. Djeca su svakodnevno bila vrijedna i izrađivala uskršnje dekoracije koje smo izložili. Sakupljeni novac doniramo UNICEF-u za djecu Afrike i Azilu za napuštene životinje.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProId0a8e00fd6f


Lavići na sjevernom i južnom polu

U skupini „Lavići“, proteklo zimsko razdoblje bavili smo se Sjevernim i Južnim polovima. Kroz razne aktivnosti učili smo o životinjama koje tamo žive, kako se pingvini štite od hladnoće, za što moržu služe očnjaci, zašto se ledenjaci tope…
Uz slikovnicu „Pingvini gube svoj dom“ naučili smo nešto o ekologiji. Zaleđivali smo vodu te istraživali kako polarni medvjedi plutaju na ledenjacima. Izradili smo iglu, plakat s polarnim životinjama, maskirali smo se u eskime, naučili smo pjevati pjesmicu „Polarna“. Služili smo se projektorom , na velikom platnu gledali smo dokumentarce na temu Sjevernog i Južnog pola, pa smo tako u sobi imali „pravo“ kino.

U stolno manipulativnom centruizradili smo nekoliko igara na temu polarnih životinja (utrka pingvinam složi brojevne puzzle, pronađi životinji par, obuci eskima, modeliranje životinja od slanog tijesta…)
Izrada iglua bila je vrlo interesantna djeci te pobudila veliki interes za igrom.

Izražavali smo se i likovno različitim tehnikama, od olovke, tempere, kolaža, crtanja obojanim ledom.
Cilj nam je da djeca kroz igru dobiju nove spoznaje te da se dobro zbavljamo u skupini.
Lavići i njihove Ana i Dolores.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProId5c82b49592


U našim je Lavićima započelo peto godišnje doba!!

U to vrijeme svatko ima priliku postati netko drugi, nešto drugo - ratnik, princeza, pčelica,... Takvi su nam postali utorci!
Uživamo u plesu pod maskama, finim i ukusnim fritulama naše tete Marice.
Iako je vani Corona naš Koronko dobio je šetencu gdje smo ga okrivili za sve nedaće i ružno što se dogodilo u prošloj godini.

Koronka smo izradili sa djecom i tetama, sa velikima i malima.
Na temu maškara izrađivali smo maske u različitim tehnikama, roditelji su nam pomogli opremiti dramski kutak sa stvarčicama interesantnu za preodijevanje. Igramo igre uloga, u kojoj se svatko pretvara i bude ono što želi. Pantomima nam je smiješna jer ne uspijemo pogoditi što nam prijatelj odglumi.

Dotakli smo se i naših primorskih običaja vezanih uz maškare.
Na karneval ove godine nećemo jer nam Koronko to ne dozvoljava, ali dogodine idemo u velikom broju.

Vaši Lavići iz Fijolice i njihove odgajateljice Ana i Dolores

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProIdc4eb651188