U lavićima smo se protekli mjesec bavili temom obitelji.

Početkom svibnja obilježili smo majčin dan izradivši za mame krasne čestitke, te smo naučili pjesmu „Mama“ i snimku našeg pjevanja poslali mamama kao čestitku. . Kao poklon za naše mame, posadili smo u male kartonske vazice sjemenke suncokreta, te nam sada šalju slike kako su im suncokreti doma proklijali. Puno smo pričali o obitelji, kao temelju naše zajednice u kojoj živimo. Proveli smo anketu s raznim pitanjima na koja su djeca odgovarala ( što volim raditi sa svojom obitelji, gdje volimo ići, oko čega se posvađamo, što volimo zajedno kuhati, jesti, kako se zovu članovi obitelji, tko ima kakvu ulogu u našoj obitelji, što mama i tata rade, što ja želim biti kada odrastem,imam li brata ili sestru, želim li imati, ...). Izradili smo od poluoblikovanog materijala svoju obitelj, te kućicu s prezimenom svoje obitelji. Od roditelja smo sakupili slike, od kojih smo napravili plakat „Moja obitelj“, te puzzle „Složi svoju obitelj“. Na kraju mjeseca djeca su dobila zadatak,aktivnost koju će provesti u obitelji, da za jednog kišnog vikenda, naprave zmaja.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProId30fa5238b8


Projekt biljke

Kako nam je stiglo proljeće koje smo dugo iščekivali, odmah smo se i mi Lavići dali u aktivnosti vezane uz zemlju. Sijanje sjemena, sađenje malih biljaka i svakodnevna briga o njima zadavali su nam puno posla. Na početku smo se upoznali s različitim vrstama sjemenja, oblik, veličina i boja razlikuju se od biljke do biljke. U „vrt“ na prozoru naše sobe posijali smo salatu, rukolu i rotkvicu, sjemenke jabuke koje smo netom prije pojeli, jagode. Nakon nekoliko dana iznenadili smo se kada je salata niknula. Naučili smo da moramo zadovoljiti sve uvjete (svjetlost, toplinu i vodu), kako bi posijano sjeme napredovalo. Kroz različite aktivnosti saznali smo kako iz sjemenja izraste biljka, te koji su djelovi biljke od korjena do ploda. Posađeni grah u pvc vrećicama odlično nam napreduje, te s nestrpljenjem čekamo da ga presadimo u dvorište. Nekoliko stolnih igara izradili smo na temu proljetnih biljaka ( memory, let pčela, cvjetne puzzle), naučili pjevati pjesmu „Proljeće“, te recitaciju „Mjesec trave“. Djeca su kaširala i oslikavala voće i povrće za obiteljski centar.

Ovaj mjesec obilježili smo tjedan zdravlja raznim aktivnostima na temu. Naučili smo da je za zdravlje bitna raznolika prehrana, svakodnevna tjelesna aktivnost, zadovoljavanje potrebe za snom, a i saznali smo nešto o bojama hrane koja je dobra za određeni dio tijela.
Naša planeta Zemlja proslavila je rođendan, kojeg smo obilježili sakupljanjem otpada koji nije smeće. Nije smeće sve za vreće saznali smo čitajući slikovnicu „Papir ili plastika“, te se dali na sortiranje otpada. Djeca su sama izradila plakat stvarima koje se mogu reciklirati, te tako ponovno postati upotrebljive, štedeći energiju i čuvajući naš okoliš.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProId20676b6635


Posljednjih tjedana u lavićima se brojalo. Učili smo prepoznavati brojeve do deset kroz razne igre.

Većina predškolaca, pa i mlađe djece pokazuje interes za brojeve. Najdraža igra u grupi je „Tombula“. Djeca s veseljem sjedaju za stol, uzimaju kartice s brojevima, poklapaju izvučene brojeve, a naravno da i pobjednika čeka slatka nagrada.
Djeca su napravila pizzu brojalicu od kartondskih tanjura. Izrezujući kružiće koje su lijepili na svaki cut, te upisivajući brojeve. Izradili smo još nekoliko igara na temu brojeva, dopmino, utrka automobila po matematičkoj pisti, ćovječe ne ljuti se, slike s brojevima na magnetnoj podlozi. Sve su to igre koje smo igrali, te tako utjecali na kognitivni razvoj djece.

U brojke idu i slova pa osim radnih listova za predškolarce, bavimo se i slaganjem slova u riječi, uz sličice koje su zadane. Većina djece prepoznaje slova, a i pomažu jedni drugima. Koristimo i stol na podlošku po kojoj djeca po modelu pišu svojim prstima te tako vježbaju motoriku.

Postavljajući pravila igre, djeca u skupini uče socijalne vještine, razvijaju suradnju s vršnjacima, vježbaju strpljenje, dijeljenje s drugima te pomaganje.
Nakon dugo, dugo vremena posjetili smo Gradsko kazalište lutaka u Rijeci. Djeca su s veseljem pogledala predstavu „Nove zgode Vande Lavande“. Več se veselimo ponovnom odlasku.
Uoči Velikog tjedna u dvorištu vrtića upriličili smo humanitarnu izložbu dječjih radova. Djeca su svakodnevno bila vrijedna i izrađivala uskršnje dekoracije koje smo izložili. Sakupljeni novac doniramo UNICEF-u za djecu Afrike i Azilu za napuštene životinje.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProId2542b8bc6b


Lavići na sjevernom i južnom polu

U skupini „Lavići“, proteklo zimsko razdoblje bavili smo se Sjevernim i Južnim polovima. Kroz razne aktivnosti učili smo o životinjama koje tamo žive, kako se pingvini štite od hladnoće, za što moržu služe očnjaci, zašto se ledenjaci tope…
Uz slikovnicu „Pingvini gube svoj dom“ naučili smo nešto o ekologiji. Zaleđivali smo vodu te istraživali kako polarni medvjedi plutaju na ledenjacima. Izradili smo iglu, plakat s polarnim životinjama, maskirali smo se u eskime, naučili smo pjevati pjesmicu „Polarna“. Služili smo se projektorom , na velikom platnu gledali smo dokumentarce na temu Sjevernog i Južnog pola, pa smo tako u sobi imali „pravo“ kino.

U stolno manipulativnom centruizradili smo nekoliko igara na temu polarnih životinja (utrka pingvinam složi brojevne puzzle, pronađi životinji par, obuci eskima, modeliranje životinja od slanog tijesta…)
Izrada iglua bila je vrlo interesantna djeci te pobudila veliki interes za igrom.

Izražavali smo se i likovno različitim tehnikama, od olovke, tempere, kolaža, crtanja obojanim ledom.
Cilj nam je da djeca kroz igru dobiju nove spoznaje te da se dobro zbavljamo u skupini.
Lavići i njihove Ana i Dolores.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProId46ccc749fb


U našim je Lavićima započelo peto godišnje doba!!

U to vrijeme svatko ima priliku postati netko drugi, nešto drugo - ratnik, princeza, pčelica,... Takvi su nam postali utorci!
Uživamo u plesu pod maskama, finim i ukusnim fritulama naše tete Marice.
Iako je vani Corona naš Koronko dobio je šetencu gdje smo ga okrivili za sve nedaće i ružno što se dogodilo u prošloj godini.

Koronka smo izradili sa djecom i tetama, sa velikima i malima.
Na temu maškara izrađivali smo maske u različitim tehnikama, roditelji su nam pomogli opremiti dramski kutak sa stvarčicama interesantnu za preodijevanje. Igramo igre uloga, u kojoj se svatko pretvara i bude ono što želi. Pantomima nam je smiješna jer ne uspijemo pogoditi što nam prijatelj odglumi.

Dotakli smo se i naših primorskih običaja vezanih uz maškare.
Na karneval ove godine nećemo jer nam Koronko to ne dozvoljava, ali dogodine idemo u velikom broju.

Vaši Lavići iz Fijolice i njihove odgajateljice Ana i Dolores

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/lavici#sigProIdcc4fc7188d