Loptice u igri

Roditelji nas često pitaju igra li se njihovo dijete drugom djecom u skupini. Za djecu jasličke dobi do dvije godine ne može se očekivati da će se dvoje djece zajedno igrati. U igri su individualisti, odnosno vlada tzv. paralelna igra. Interes za igrom s vršnjacima javit će se nakon navršene druge godine. Tada je i govor, kao sredstvo komunikacije s okolinom uznapredovao. Pojavljuju se prvi oblici prosocijalnog ponašanja npr. dijete tješi drugo dijete dok plače, nudi mu igračke. U igri dijete imitira radnje odraslih, njihova zanimanja pa se tada počinje formirati igra uloga, tzv. imitativna igra. U kuhinji djeca pripremaju razne obroke, igraju se malih majstora, vozača, liječnika, mame i tate….Upotrebljavaju i različite predmete i didaktičke igračke koje mogu upotrebljavati, sastavljati, rastavljati, promatrati, nizati...

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/loptice#sigProId275783e1ed


Loptice u mjesecu travnju

Loptice jako vole slikovnice. Iz njih se uči svašta. Boje, oblici, životinje, biljke... Čitali smo i pričali neke poznate priče poput "Tri praščića". Puno smo vremena proveli u igri na otvorenom. U našem dvorištu i na terasi. Vozili smo guralice, igrali se loptama, trčali, skakali, provlačili se i oponašali životinje.

Istraživali smo i isprobavali nove stvari. Igrali smo se vodom, učili kako pravilno oprati ruke, pravili vodu s voćnim okusom...
Proslavili smo rođendan na zdrav način. Počastili smo se sezonskim voćem u koje smo dodali malo šlaga i šarenih mrvica.
Puno smo se igrali i zabavljali. Pogledajte sve na našim fotografijama.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/loptice#sigProIdd170d2a855


Loptice jako vole cjelodnevno istraživati prostor i igračke.

Oni bacaju, prevrću, lupaju, rastavljaju i kroz takvu igru upoznaju predmete. Svladavaju preprekete usavršavaju vještine puzanja i hodanja. Također vole i mirne igre poput slagalica, umetaljki i razgledavanja slikovnica.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/loptice#sigProId7422bf66fc


Šetnja je aktivnost u kojoj djeca dolaze u interakciju s prirodnom i društvenom okolinom.

Djeci se šetnjom omogućuje iskustvo boravka na zraku po različitim vremenskim uvjetima. Također potiču se zdrave životne navike jer kretati se treba svakodnevno. Boravak na otvorenom ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički razvoj. Djeca prilikom šetnje promatraju i zapažaju promijene u prirodi, boje, veličine, osluškuju zvukove. U šetnji se razvija i govor jer imenujemo ono što vidimo putem.

Djeca koja više i dulje borave na otvorenom prostoru otpornija su, zdravija, raspoloženija, imaju bolji san. Loptice uživaju u šetnji i igri na otvorenom. Iz šetnje se uvijek vraćamo sretni, zadovoljni, razigrani i bogatiji za nova iskustva. Jedno od tih iskustava bila je vožnja u velikim kolicima. Svi su uživali na svoj način. Neki su se čudili, neki su jednostavno uživali, a neki su čak i zaspali. Veselimo se svakoj novoj šetnji i igri na otvorenom.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/loptice#sigProId1efc78a891


U skupini "Loptice" često čitamo. Mi smo maleni i jako znatiželjni. Volimo se umiriti u našem mekom kutku i slušati priče.

Jaslice su jedno od prvih okruženja u kojima se djeca upoznaju sa slikovnicom. Odgajatelj je posrednik između djece i slikovnice. Uživajući u slušanju priča djeca obogaćuju svoj rječnik i uče razvijati mišljenje. Zato je važno čitati djeci od najranije dobi.

Odgajateljice: Gordana i Silvija

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/loptice#sigProIda7aa56dbc9