Početkom svibnja obilježili smo Majčin dan.

Djeca su oslikavala vaze bojom po njihovom izboru, nakon čega smo na to otisnuli njihov otisak dlana. Jorgovanima smo upotpunili ovu malu uspomenu za majke iz jaslica. Petnaestog svibnja se obilježava Međunarodni dan obitelji. U suradnji s roditeljima, iznenadili smo našu djecu fotografijama obitelji na obiteljskom stablu i lijepom okviru. Otad često gledaju fotografije članova svojih obitelji i međusobno komentiraju (pokazuju na svoju mamu, tatu, braću i sestre). Važno je da djeca shvate da obitelj i vrtić nisu dva odvojena pojma, već da zajedno surađujemo kako bi njima bilo ugodnije. Izrazi na njihovim licima dovoljno govore koliko su uživali u ovoj aktivnosti. I kada im je teško, znaju da mogu pogledati fotografije svojih najmilijih i odmah im je lakše.
Svima nam je najdraža igra na vanjskom prostoru. Dvorište nudi brojne mogućnosti za igru, istraživanje i zadovoljavanje potrebe za kretanjem. S dolaskom toplijih dana, na vanjskom prostoru provodimo što je više vremena moguće.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/slonici-2#sigProIdc456ed5baf


Zvjezdice u travnju

Početkom travnja obilježili smo Tjedan zdravlja provođenjem tjelesnih aktivnosti, koje otada provodimo u sobi dnevnog boravka, kada nam vremenski uvjeti ne dopuštaju izlazak na vanjski prostor. Djeci se ovaj oblik rada dopada, što se vidi u njihovim reakcijama, izrazima lica i razinom uključenosti u takve aktivnosti.
Početkom mjeseca su nam se pridružili Dora i Adi. Još uvijek se prilagođavaju životu u grupi, a u tome im puno pomažu druga djeca. Dobrodošli!
Noć knjige obilježili smo na način da su odgajateljice snimile lutkarsku predstavu „Nezadovoljna bubamara“, koju su djeca imala priliku gledati i slušati prije spavanja, kao priču za laku noć. Nakon toga smo znanje o bubamarama produbili promatranjem bubamare na fotografijama i traženja istih na vanjskom prostoru. Tehnikom kolaž vježbali smo finu motoriku i prikazali naše viđenje životinjice.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/slonici-2#sigProId985c77e04b


Ožujak u Zvjezdicama

Nakon hladne i duge zime stigli su topliji dani. S buđenjem prirode i u isčekivnaju dolaska proljeća aktivnosti u „Zvjezdicama“ postale su zanimljivije. Svakodnevni boravak na dvorištu našeg vrtića, a i u bližoj nam okolici potiče naše male istaživače da svojim osjetilima otkrivaju kako se priroda budi. Promatrali smo pupoljke na stablima naših voćki, osluškivali cvrkut ptica, trčali po zelenoj travi, te uočavali i lovili različite sitne proljetne životinjice.

Mali leptir sletio je na ručice jedne naše zvjezdice. To nas je potaknulo da pogodimo koja je to životinja, koje je boje, koliko ima nogica, kakva su mu krila. Naravno djeca su odmah pogodila da je riječ o leptiru. Svoje viđenje/doživljaj leptira izrazili su u likovnoj aktivnosti bojanja leptira različitim tehnikama.

Naravno obilježili smo i Međunarodni dan žena. Djeci smo ponudile likovne aktivnosti gdje su samostalno birali boje, istraživali materijale, te otiskivali svoje dlanove. Rad su poklonili svojim nadražim ženama (majkama).
Naše Zvjezde nisu zaboravile svoje očeve. Pjesma „Tata kupi mi auto“ uvela nas je u tjedan koji smo posvetili našim tatama. „To moja tata“ bila je glavna rečenica koja nas je pratila kroz aktivnosti.

Odnos oca i djetata je poseban, specifičan i jedinstven. Kao takvog nitko ga ne može nadomjestiti, i to je ono što čini oca i njegovu prisutnost u djetetovom životu neprocjenjivim. Očevi naših Zvjezdica zaslužuju sve pohvale i iz tog razloga smo u suradnji s majkama prikupile fotografije očeva i tako su nastali likovni radovi „Tata ti si moj SUPER HEROJ“ i „Kravata za mog tatu – pravog junaka“. Osmijesi naših očeva rekli su nam sve – aktivnost je uspješno realizirana.

Njišući se u ritmu glazbe na pjesmu „Proljeće“ većina djece okružila je vreću sa zemljom, proljetnicama, vodom i vazom. Dodirujući zemlju radoznalo su zapitkivali „Što je to? Mogu li to dodirnuti?“ . Najmlađim Zvjezdicama pažnju su okupirale proljetnice – nježno su im dodirivale plahe latice i osjetom njuha ih mirisale. Djeca su samostalno napunili zemlju u vazu, te utisnuli sadnice. Kako cvjetići ne bi bili žedni svaka Zvjezdica je samostalno ili uz pomooć prijatelja i odgajatelja zalila posađeno. Šarene proljetnice udobno su se smjestile i zašarenile naše prozore. Hvala našim roditeljima na ponovno uspješnoj suradnji.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/slonici-2#sigProId025c6760b7


U siječnju i veljači smo obilježili maškare - peto godišnje doba!

Omogućavanjem djeci da se maskiraju, plešu i druže, indirektno ih upoznajemo s običajima našega kraja i na taj način (u praksi vidimo kako) institucionalni odgoj i obrazovanje pridonosi izgradnji osobnog te kulturnog i nacionalnog identiteta djeteta.
Poticaje sa zimskom odjećom djeca jako vole i često izabiru. Čičak-trakom lijepe odjevne predmete na za to predviđeno mjesto, pritom ih imenujući. Odjeću izrađenu od filca mogu vješati kvačicama po užetu za rublje, također je pritom imenujući.

Finu motoriku (vještinu izvođenja malih mišićnih pokreta ruku i prstiju koja zahtijeva visoku kontrolu i preciznost te koordinaciju oka i ruke) treba razvijati od najranije dobi jer se zone koje odgovaraju za govor i pokrete prstiju u mozgu nalaze vrlo blizu. Poticanjem fine motorike, potičemo i susjedne zone koje upravljaju govorom. Iz tog razloga mi djeci svakodnevno nudimo kvalitetne materijale i poticaje koji zahtijevaju sve veću preciznost pokreta. Kako bismo zainteresirali dijete na početnim stupnjevima, važno je motoričke vježbe pretvoriti u zanimljivu igru – tada će ih dijete rado izvoditi.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/slonici-2#sigProId07e40696f9


Odgojno-obrazovna skupina „Zvjezdice“ – mlađa jaslička skupina.

U našu je skupino upisano 13 djece u dobi od jedne do tri godine života. Svakodnevno kroz igru učimo o okolini u kojoj se nalazimo. Tako smo ove godine započeli s projektom „Boje“ i „To sam ja“. Mjesečno roditeljima šaljemo Izvješće, koje nam služi kao oblik komunikacije kojim želimo unaprijediti našu međusobnu suradnju, a u njemu prezentiramo pojedinosti iz vrtićkog života naše djece. Soba dnevnog boravka u našoj je skupini organizirana u centre aktivnosti; razlikujemo: obiteljski centar, centar građenja i konstruiranja, stolno-manipulativni centar, centar slikovnica i mirni kutak.

Zvjezdice jako vole glazbu. Dok odgajateljica pjeva i ritmizira pjesmicu ili brojalicu, djeca pozorno slušaju i koncentrirani su na riječi i ritam. Istražujući s instrumentima proizvode zvukove. Kod neke djece se vidi i početak usklađivanja pokreta s glazbom. Također, uživaju u likovnim aktivnostima. Te aktivnosti raznovrsnog izražavanja i stvaranja započinju istraživanjem svojstva likovnog materijala.

Znamo da je jedan od bitnih preduvjeta za dobro funkcioniranje grupe međusobna povezanost, empatija i prijateljstvo među djecom. Stoga svakodnevno potičemo pomaganje i tješenje druge djece, kao i izražavanje svojih osjećaja prema prijateljima. Usvajanje navika također je jedan od bitnih preduvjeta za dobro funkcioniranje u grupi. Djeci su od prvog dana poznata pravila, obveze i odgovornosti, a odgajatelji se brinu o tome da djeca usvoje dobre radne navike koje će njegovati u daljnjem životu, na način da su dosljedni u metodama odgoja.

Od prvoga dana, poticale smo djecu na samostalnost u jelu i piću, kao i obuvanju/izuvanju i presvlačenju. Vodimo se mišlju da ne činimo umjesto djeteta ono što ono može učiniti samo – ne podcjenjujemo djetetove mogućnosti. Na taj način djetetu dajemo do znanja da imamo povjerenja u njega i potičemo ga na zonu sljedećeg razvoja.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/slonici-2#sigProId30fa126d23