All for Joomla All for Webmasters

Odgojno-obrazovna skupina „Zvjezdice“ – mlađa jaslička skupina.

U našu je skupino upisano 13 djece u dobi od jedne do tri godine života. Svakodnevno kroz igru učimo o okolini u kojoj se nalazimo. Tako smo ove godine započeli s projektom „Boje“ i „To sam ja“. Mjesečno roditeljima šaljemo Izvješće, koje nam služi kao oblik komunikacije kojim želimo unaprijediti našu međusobnu suradnju, a u njemu prezentiramo pojedinosti iz vrtićkog života naše djece. Soba dnevnog boravka u našoj je skupini organizirana u centre aktivnosti; razlikujemo: obiteljski centar, centar građenja i konstruiranja, stolno-manipulativni centar, centar slikovnica i mirni kutak.

Zvjezdice jako vole glazbu. Dok odgajateljica pjeva i ritmizira pjesmicu ili brojalicu, djeca pozorno slušaju i koncentrirani su na riječi i ritam. Istražujući s instrumentima proizvode zvukove. Kod neke djece se vidi i početak usklađivanja pokreta s glazbom. Također, uživaju u likovnim aktivnostima. Te aktivnosti raznovrsnog izražavanja i stvaranja započinju istraživanjem svojstva likovnog materijala.

Znamo da je jedan od bitnih preduvjeta za dobro funkcioniranje grupe međusobna povezanost, empatija i prijateljstvo među djecom. Stoga svakodnevno potičemo pomaganje i tješenje druge djece, kao i izražavanje svojih osjećaja prema prijateljima. Usvajanje navika također je jedan od bitnih preduvjeta za dobro funkcioniranje u grupi. Djeci su od prvog dana poznata pravila, obveze i odgovornosti, a odgajatelji se brinu o tome da djeca usvoje dobre radne navike koje će njegovati u daljnjem životu, na način da su dosljedni u metodama odgoja.

Od prvoga dana, poticale smo djecu na samostalnost u jelu i piću, kao i obuvanju/izuvanju i presvlačenju. Vodimo se mišlju da ne činimo umjesto djeteta ono što ono može učiniti samo – ne podcjenjujemo djetetove mogućnosti. Na taj način djetetu dajemo do znanja da imamo povjerenja u njega i potičemo ga na zonu sljedećeg razvoja.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/slonici-2#sigProIde2dcfa14c2