Tijekom trećega mjeseca skupina Sovice provela je niz aktivnosti povezanih s projektom „Emocije“.

Cilj projekta bio je da djeca prepoznaju svoje emocije, imenuju ih te izraze na socijalno prihvatljiv način. Svrha svih aktivnosti bila je pozitivan doprinos socijalnom i emocionalnom razvoju djeteta.
Projekt smo započeli upoznavanjem pojedinih emocija kroz različite fotografije, videa i igre. Svakoga dana čitali smo priče iz slikovnice „Emociometar inspektora Kroka“ koje su bile poticaj za verbalno izražavanje. Kroz različite stolno-manipulativne igre djeca su uočavala kako se netko drugi osjeća u pojedinim situacijama. Svoje doživljaje izrazili su različitim likovnim tehnikama.

Jedna od zanimljivijih aktivnosti bila je izrada antistres loptica koje služe za smirivanje, regulaciju negativnih emocija te bolju koncentraciju. Kroz motoričku igru „Školica osjećaja“ razvijali smo koordinaciju, ravnotežu te opisivali emocije kroz prostorno kretanje. Potaknuti osvješćivanjem svojih i tuđih emocionalnih stanja izradili smo interaktivni plakat na kojemu svakodnevno bilježimo svoje osjećaje.

Silvia Babić i Ivana Velčić

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/sovice#sigProIdc236a79d81


Zimski period obilježili smo raznovrsnim aktivnostima od promatranja vremenskih neprilika, prenošenja doživljaja kroz likovne ekspresije do dramatizacije i manipulacije izrađenim štapnim lutkama te raznim i poticajnim igrama u stolno-manipulativnom centru.

Zimski period je vrijeme kada neke životinje spavaju zimski san, ali Sovice su ukazale na važnost kretanja i vježbanja u svakom periodu boravka u vrtiću.
Kraj zimskog razdoblja obilježili smo veselo i svatko je bio što je htio. Spidermani, princeze, bubamare, vještice i lavići su svaki petak uživali uz karnevalske pjesme i ples. Pozdravili smo se i s Koronosaurom koji je bio kriv za sve nedaće koje su nas snašle. I za kraj smo obilježili rođenje škrljevskog pjesnika Ljube Pavešića te s našim radovima sudjelovali na izložbi organiziranoj od strane PŠ Škrljevo.
Silvia Babić i Ivana Velčić

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/sovice#sigProId8fe827c742


Skupina Sovice ove je pedagoške godine svoja istraživanja započela u svemiru. Imali su brojna pitanja o planetima Sunčevog sustava te o životu na njima.

Odgovore na ova pitanja pokušali su pronaći u različitim enciklopedijama. Proučavali su karakteristike planeta, izrađivali galaksije te oslikali svoj vlastiti planet. Kroz različite društvene igre razvijali su svoje predmatematičke i predčitalačke vještine te suradničko učenje. Najzanimljiviji dio projekta bila je svemirska postaja koju smo oformili u hodniku. Tamo smo imali mogućnost postati astronauti, obući svemirsko odijelo te upravljati svemirskim brodom. Na jedan dan smo otputovali i na Mjesec, a svoje doživljaje izrazili smo kroz likovne radove. Odgojno-obrazovna skupina Sovice svoj projekt „Svemir“ predstavila je na Festivalu znanosti 2020. čime su postali prvi sudionici Dječjeg vrtića Bakar na ovoj manifestaciji.

U sklopu projekta Škole za Afriku vrijedne Sovice i dalje sudjeluju u raznovrsnim aktivnostima. U ovoj pedagoškoj godini istraživali smo običaje Afrike, biljni i životinjski svijet te upoznali specifičnosti afričkog kontinenta. U duhu zajedništva uče o dječjim pravima i nejednakim mogućnostima što je podloga za buduće odgovorno djelovanje i razvoj empatije.

Silvia Babić i Ivana Velčić

Festival znanosti

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/sovice#sigProIde6112eabc5