Igre u stolno-manipulativnom centru

U Žabicama potičemo razvoj govora, suradnje, pažnje, povezivanja, donošenja logičkih rješenja, motorike ruke kao i fine motorike šake, koordinacije oko-šaka te senzomotorički razvoj putem stolno-manipulativnih igara. Sigurno se pitate kako je sve to moguće sa stolno-manipulativnim igrama.
Igre se temelje na geometrijskim likovima i bojama. Pozivaju na suradnju među djecom, komunikaciju koja se bazira na prepoznavanju i verbalizaciji određenih pojmova. Tako da je jasno da se ujedno potiče i razvoj govora u djece jasličke dobi. Razvoj predmatematičkih vještina započinje prepoznavanjem geometrijskih likova, nizanjem prema uzorku kao i donošenjem logičkih rješenja za problemske igre. Motorika ruke i fina motorika šake razvijaju se manipulirajući predmetima koji se nižu, umeću, preklapaju i sl. Sve to nas dovodi i do koordinacije oko-šaka. Zainteresiranost za igru i rješenje problema polako nas dovodi do produljenja pažnje za mirne aktivnosti u trogodišnjaka.
Izradite li još igre od različitih materijala (drvo, špaga, karton, stiropor...) i dodate pijesak ili palentu sve ćete lijepo zaokružiti senzomotoričkom igrom.

Lijepi pozdrav od Žabica

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zabice#sigProId83fd600de7


Travanj u Žabicama je bio vrlo aktivan!

Obilježili smo nekoliko važnih datuma: Noć (dan) knjige, Dan planeta Zemlje i par dječjih rođendana: Danteov, Norin i Enin. Slikali smo balonima, vozili se u vatrogasnom kamionu, vozili se u autobusu, pjevali, plesali, igrali se. Djeca su se posebno razveselila slikovnici koju su odgajateljice za njih izradile, a glavni likovi su upravo oni sami.

Na dvorištu vrtića igrali smo se s djecom iz ostalih skupina i to je rezultiralo nekim novim prijateljstvima.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zabice#sigProId3f2df5c786


Ožujak u Žabicama

Odgajateljice su donijele zumbule i narcise i to je potaklo niz istraživačkih aktivnosti: promatranje, uočavanje razlika u obliku, u bojama, mirisima. Odlučili smo proširiti aktivnost sadnjom cvijeća na dvorištu vrtića, te smo se upoznavali s alatom potrebnom za sadnju.
Proljeće smo dozivali i pjesmom "Visibaba mala" koju smo uspješno usvojili.
Bavili smo se i likovnim aktivnostima slikajući cvijeće temperama, vježbali finu motoriku šake režući škaricama i ljepljenjem te ukrasili sobu radovima.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zabice#sigProId63ba440089


Žabice i tri praščića

Žabice su priču o tri praščića doživjela u svom vrtiću na različite načine:
Slušanje priče, promatranje slika u slikovnici, gledanje kratkometražnog animiranog filma te dramatizacija priče.
Nakon odslušane i odgledane priče, u građevnom su centru konstruirali kućica koristeći namještaj, deke i strunjače, a nakon toga kroz imitativnu i simboličku igru učili na djetetu svojstven način.

U likovnom su centru, tri praščića slikali tehnikom otiskivanja.
Građenje kućica od prirodnih materijala (slame i drvenih štapića) i od Lego kocaka te puhanje u njih sa namjerom da se "otpušu" natjerali su djecu da samostalno donesu zaključke koju je kućicu najlakše otpuhati i je li uopće moguće otpuhati sve kućice.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zabice#sigProId21f9c426ad


U skupini Žabice upisano je dvanaestero djece. Uz redovni program provodimo i inkluziju djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Uz sve planirane projekte i aktivnosti djeca su razvila i svoj vlastiti projekt. Koristeći ponuđene materijale i poticaje, djeca su osmislila "svoje" aktivnosti kojima je i započeo projekt "Prometnice".
Sve je započelo u centru građenja i konstruiranja gdje su djeca počela konstruirati mostove i vijadukte, uzbrdice i nizbrdice koristeći velike kocke i namještaj građevnog centra.

Tema se širila i na ostale centre. Tako je istraživački bazen postao prostor za stvaranje labirinta kroz koji voze automobili.
U stolno-manipulativnom centru, na ponuđenoj prometnici i koristeći drvene slagalice, slagalo se sve što uz prometnicu stoji.

U kutiću slikovnica listale su se, promatrale i proučavale slike i fotografije prometnica. Vozili su se automobili po mekanoj podlozi i slikovnicama namijenjenima za to.
Čak su i naše svakodnevne tjelesne aktivnosti u dvorani ili dvorištu krenule u smjeru prometnih igara.

Kako to u vrtiću inače biva, malo smo se i uprljali. Istraživali smo kakve sve tragove ostavljaju razna vozila kada ih vozimo po temperi i papiru.
Jedva čekamo da vidimo kuda će nas sve te naše prometnice odvesti!!!

Puno pozdrava od Žabica i njihovih odgajateljica Maje i Viktorije!

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zabice#sigProIdb1b8f67ada