Tijekom ovog mjeseca, između ostalih aktivnosti, bavili smo se projektom Emocije.

Cilj nam je poboljšati sposobnost prepoznavanja i imenovanja osnovnih osjećaja (strah, ljutnja, sreća, tuga ), i njihovih "nijansi" kao i razvijanje emocionalne inteligencije kod djece. Upoznali smo razliku između verbalnog i neverbalnog izražavanje emocija. U tome nam je pomogao emociometar kojeg smo sami izradili i pomoću kojeg pokazujemo kako se kojeg dana osjećamo. Oblikovanjem plastelina slagali su izraze lica sa različitim emocijama. Izradili smo igru “Kako se danas osjećam, “ koja nam je također pomogla da na zabavan način izrazimo svoje emocije i kvalitetnije međusobno komuniciramo. Lijepo vrijeme koristili smo za što češći boravak na otvorenom uz različite aktivnosti. Posjetili smo GKL u Rijeci kako bi pogledali lutkarsku predstavu "Tri praščića" te pritom i prošetali kroz grad Rijeku. Obilježili smo Dan Sunca, Dan Obitelji i Olimpijski Dan. U sklopu aktivnosti koje su prethodile vrtićkom olimpijskom danu upoznali su se sa olimpijskim vrijednostima koje su : Izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje te istražili koje su to zimske i ljetne olimpijske discipline a potom crtajući njima najzanimljivije izradili plakat. Sljedeći korak bio je provesti malo vrtićko natjecanje u nekoliko disciplina. Tako su: skakali u dalj, potezali konop, bacali lopticu i trčali. Iako su ostvarili lijepe rezultate držeći se olimpijskih postulata u natjecanju držali su se i gesla: Važno je sudjelovati a ne pobijediti.
Sanja Čačić i Estera Lopac

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zebrice#sigProId83fd600de7


Travanj u Zebricama

Tijekom ovog mjeseca naša skupina upoznala se s dinosaurima naučivši izgovarati njihova imena a naučili smo i njihove vrste, podvrste te nekoliko teorija o njihovom izumiranju.
Na zanimljive načine koristeći svjetlosni panel i manipulirajući plastelinom detaljnije smo proučili geometrijske likove i geometrijske oblike kao pripremu za školu , a upoznali smo se i sa pojmom 3D-a. Razvijali smo sposobnost prepoznavanja predmeta iz okoline te povezivanje istih sa geometrijskim oblicima i tijelima.

U tjednu zdravlja posvetili smo se zdravoj prehrani , naučili razlikovati zdravu i nezdravu hranu te izradili piramidu zdrave hrane.

Obilježili smo i Dan planete Zemlje. Cilj nam je bio potaknuti djecu na razmišljanje i veću brigu o očuvanju prirode u neposrednoj okolini jer samim time utječemo na očuvanje planete Zemlje. Također smo ih pokušali potaknuti na razmišljanje i djelovanje o recikliranju i sortiranju odpada u svakodnevnim aktivnostima u skupini. I za kraj posvetili smo jedan cijeli dan (a i nastaviti ćemo) čitanju priča i slikovnica povodom Noći knjige. Svatko je donio svoju omiljenu knjigu ili slikovnicu u kojoj smo svi uživali čitanjem, pričanjem, listanjem a na kraju i crtanjem omiljenih nam likova. Cilj nam je produbiti ljubav prema pisanoj riječi.

Estera Lopac i Sanja Čačić

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zebrice#sigProIdb623866300


Bavili smo se prometom unutar soba naših skupina, na našem dvorištu ali i istražujući  okolicu vrtića.

Kao preškolcima, promet nam je predmet interesa iz više razloga. Osim što nas zanimaju različita prometna sredstva pripremamo se i za odlazak u različite škole do kojih vodi cesta sa za nas važnim prometnim znakovima, koje sada poznajemo.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zebrice#sigProId1398978de0


Skupina Zebrice uključila se u aktivnosti povodom godišnjice rođenja čakavskog pjesnika Ljube Pavešića u organizaciji područne škole Škrljevo.

Upoznali su se sa njegovom pjesmom Kartolina z Kraljevice koja je kasnije i uglazbljena. Potom su crtali motive koji su na njih ostavili najveći dojam. To je bila i prigoda za proširivanje rječnika čakavskih riječi kojima raspolažu i crtanje predmeta iz svakodnevne uporabe te upoznavanje s njihovim čakavskim nazivima. Njegujemo običaje i jezik mjesta gdje odrastamo.

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zebrice#sigProId4ebf35ffd1


Mi smo skupina Zebrice, koja broji trinaestero djece u dobi pred polazak u školu. Ovo je naš projekt ''Pčele'' kojim smo osviještavali značaj pčela u prirodi, njihovu važnost i utjecaj na čovjeka.

Upoznavali smo različite okuse i vrste meda. Imali smo priliku vidjeti, dodirnuti i pomirisati saće posuđeno od jednog našeg lokalnog pčelara. Potom smo izrađivali košnicu, saće i pčele od različitih materijala i raznim tehnikama. Izradili smo nekoliko igara kojima razvijamo koordinaciju oko-ruka, pravilan hvat i finu motoriku šake.
Projekt ide dalje ...

Zebrice i odgajateljice Estera i Sanja

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/aktivnosti/zebrice#sigProId4a65fb46f3