Naš projekt „Zeleno na najjače“  odabran je u sklopu programa Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2018. u organizaciji Ine (www.ina.hr/zelenipojas). 
U sklopu projekta, realizirat ćemo nabavku spremnika za otpad koji su prilagođeni dječjoj dobi kako bismo kod djece intenzivnije poticali osjetljivost na okoliš, ali i razvijali daljnje pozitivne navike u postupanju otpadom. Spremnici za otpad biti će u obliku raznih životinja kako bi djeci bili što zanimljiviji. Dječji vrtić Škrljevo bit će prvi vrtić u gradu Bakru koji ima dvorište opremljeno eko spremnicima i potiče takav način zbrinjavanja (i smanjivanja) otpada. 
Osim spremnika za otpad koji će biti u dvorištu, na vrtićki parking postavit ćemo i stalke za bicikle kojima će se moći koristiti djeca i roditelji, korisnici našeg vrtića, ali i svi članovi lokalne zajednice.

Radovi na projektu započet će u listopadu 2018. godine, a završetak projekta očekuje se krajem mjeseca svibnja 2019. godine. 

Ravnateljica dječjeg vrtića Ksenija Tomac povodom početka realizacije projekta izjavila je:
„Naš je vrtić Eko vrtić te se intenzivno bavimo razvijanjem pozitivnih navika vezanih uz očuvanje prirode i našeg okoliša. Ovakvim spremnicima te stalcima za bicikle zasigurno će se kod djece, ali i kod roditelja te cijele lokalne zajednice potaknuti veći interes za razvrstavanjem otpada kao i dolaskom u vrtić biciklima koji ne zagađuju naš okoliš, a k tome potiču i kretanje i zdrav život.“

Nagrađen projekt dječjeg vrtića Škrljevo, Bakar
Odgajateljice dječjeg vrtića “Bakar”, vrijedno rade, a INA d.d. je prepoznala dobru ideju odgajateljica područnog vrtića Škrljevo te projekt “Zeleno na najjače” nagradila s 10.000,00 kuna, a odgajateljice su projekt realizirale kroz pedagošku godinu. Projekt je sufinanciran kroz natječaj “Zeleni pojas” koji se objavljuje svake godine uoči Dana planeta Zemlje od strane INA - Industrija nafte, d.d. (www.ina.hr/zelenipojas).

Tijekom jeseni nabavljena su dva kontejnera za smeće u obliku medvjeda i dupina koji su postavljeni u dvorište vrtića, a na proljeće i stalci za bicikle koji su montirani ispred dvorišta vrtića kako bi se njima mogli koristiti svi članovi lokalne zajednice.

Realizacijom projekta, odnosno postavljanjem stalaka ispred ustanove, omogućeno je roditeljima, djeci, ali i ostalima u zajednici da svakodnevne aktivnosti budu prilika za vježbanje. Tjelesnom se aktivnošću ulaže u zdravlje, ali i zdravlje cijelog društva. Od najranijeg djetinjstva potrebno je započeti s vježbanjem kako bismo se mogli razviti u zdravo društvo u cjelini.

Roditelj je prvi uzor djeteta te ono što roditelj djetetu usadi i potiče razvoj u predškolskoj dobi dijete nosi sa sobom kroz život. Vrtić kao ustanova, pa tako i vrtić Škrljevo, promiče zdrav način života te se roditelje potiče na češće boravke u prirodi sa svojom djecom. Pozitivan utjecaj na zdravlje te očuvanje okoliša bitan su dio u poticanju razvoja djeteta te njegovih budućih životnih navika.

60598804 479859415888376 4142882233465700352 n

IMG E4177

61378913 289605218646446 293365443345776640 nina