Na inicijativu djevojčice Larise koja je u vrtić donijela hranilicu za ptice započeo je dječji interes za ptičji svijet.

Istraživali smo gdje ptice žive, kako izgledaju te čime se hrane. Odgovore smo pokušali saznati u enciklopedijama te dokumentarnim filmovima, a najvažnije u međusobnom razgovoru.

Saznali smo da postoje ptice stanarice koje cijelu godinu borave u istome kraju i ptice selice koje zimi napuštaju naše krajeve te lete prema jugu.

Kroz slova i brojke upoznali smo različite vrste ptica i njihove karakteristike. Naš doživljaj ptica izrazili smo raznim likovnim tehnikama te dramatizacijom scenskim lutkama izvodeći igrokaz „Vrana dobrog srca“.

Najzanimljivije nam je bilo istraživati kako ptice preživljavaju hladnije dane, zbog čega smo im odlučili na dvorištu našega vrtića postaviti hranilice od češera, ptičje hrane i masti.


Briga o pticama potiče kod djece razvoj empatije i preuzimanja odgovornosti za druge. Djeca se povezuju s prirodom te životinjama koje žive u njoj. Što smo sve zanimljivo radili, pogledajte na fotografijama.

Silvia Babić i Ivana Velčić

View the embedded image gallery online at:
http://www.vrticbakar.hr/novosti/243-ptice#sigProId46008ace45