Dječji vrtić Bakar za svoj projekt „Od šetača do istraživača“ od INA d.d. primio je donaciju od 10.000,00 kn.

Djeca Dječjeg vrtića Bakar često koriste zelene površine kojima su okruženi vrtići. Oni sa svojim odgajateljima šeću bližom okolicom, a po povratku u vrtić razgovaraju o viđenom. Postavljaju mnoga pitanja o sitnim bićima, o bakterijama, sporama, gljivicama. Jer oni su pravi mali istraživači. Stvari koje ne mogu vidjeti i doživjeti, teško su im shvatljive. Upravo se stoga javila ideja za projekt „Od šetača do istraživača.“

Svrha projekta je oformiti istraživački centar u vrtiću, u kojem će djeca, nakon povratka iz šetnje, u vrtiću moći mikroskopirati, istraživati, uspoređivati, promatrati, otkrivati i zaključivati što se sve u prirodi zbiva, skriva i mijenja, a ujedno se i educirali o važnosti očuvanja biološke raznolikosti. Zelene površine koje okružuju vrtić, postati će svojevrsne učionice na otvorenom, a vrtićka soba pravi mali istraživački centar u kojem će se provoditi razne aktivnosti: prikupljati razne vrste otpalog lišća i izrađivati herbarij, istraživati o pronađenim biljkama i kukcima u enciklopedijama, razgovarati što je biljci potrebno za rast i život, istraživati staništa i načine razmnožavanje biljaka i kukaca, uočavati kojoj biljci pripada koji plod. Djeca će učiti samostalno uočavati prirodne neprijatelja biljaka i životinja, ali i okušati se u samostalnom sađenju biljaka u vrtićkom vrtu.

Cilj projekta je poticati kod djece iskustveno učenje, ali i učiti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, na način da se djecu potiče na istraživanje prirodnog svijeta oko njih.

Najbolji način da čuvamo prirodu je da ju najprije dobro upoznamo. Kroz provođenje projekta kod djece će se svakodnevno povećavati senzibilitet za okoliš, već od najranije dobi.